Diervilla, bijen zijn er gek op

Diervilla riv. Troja Black

Diervilla riv. Troja Black

Wij kweken een breed assortiment heesters in de volle grond. Stekken worden voor een jaar uitgeplant en verlaten daarna de kwekerij in de meeste gevallen weer. De meeste soorten die wij kweken bloeien op de takken die het voorgaande seizoen zijn gegroeid. Omdat de planten dus voor de bloei de kwekerij verlaten, zien wij dus veel van onze planten niet in bloei. Anders is dat bij kwekers die voor impulsmarkt en tuincentra kweken waar de planten in de periode waarop ze op zijn mooist zijn verhandeld worden in de meeste gevallen in bloei. Een uitzondering op gewassen die we op onze kwekerij niet zien bloeien zijn: (mengsels)groenbemesters, Spiraea (sommige soorten dan) en Diervilla, deze gewassen groeien en bloeien in een seizoen. Ook Mahonia zien wij op onze kwekerij wel in bloei maar dat komt omdat we die voor meer jaren kweken. Bloeiende planten zijn noodzakelijk voor overleven van nectar minnende insecten. Opvallend op onze kwekerij is de aantrekkingskracht die met name Diervilla op bijen en andere nectar zoekers heeft. Naast Spiraea, en zeker ook de groenbemesters waar zeer veel insecten op af komen, is het opvallend hoeveel, vooral bijen, in Diervilla hun nectar en stuifmeel vinden. Het is een prachtig gezicht maar ook een mooi geluid als je op een mooie zomerdag op de kwekerij langs een veld met bloeiende Diervilla loopt. Op het moment van bloei kan je

Diervilla sess. Butterfly

Diervilla sess. Butterfly

Diervilla, naast het zien van hun diverse bladkleuren, ook beluisteren door het gezoem van vele (wilde)bijen. Of bijen een voorkeur hebben voor Diervilla ten opzichte van andere gelijktijdig bloeiende planten is ons niet bekend. Het tijdstip waarop Diervilla bloeit is wel een moment dat er minder aanbod is aan bloeiende planten. Veel bomen en planten bloeien in het voorjaar tot de eerste helft van de zomer waarna in de tweede helft van de zomer en begin herfst de vrucht/het zaad ontwikkeld wordt. Een Diervilla ontwikkelt in Bij-Diervilla-xxvoorjaar en begin zomer zijn takken, waarna de bloei in de tweede helft van de zomer begint en duurt tot in de herfst. Eind zomer en begin herfst is nu juist ook de tijd dat de bijen veel voedsel moeten verzamelen om in de winter te kunnen overleven. Met dus de noodzaak voor de bij om voorraad aan te leggen voor de winter en een verlaagt aanbod aan bloeiende planten is Diervilla een zeer welkome plant en als we zien en horen hoeveel bijen de Diervilla op onze kwekerij bezoeken moet het ook zeker een favoriet van ze zijn.

Diervilla riv. Honeybee

Diervilla riv. Honeybee

Diervilla is door de chirurg dr. Marin Diereville in de 18e eeuw in Noord Amerika ontdekt en geïntroduceerd in Europa. Diervilla is een bladverliezende heester die behoort tot de familie Caprifoliaceae waar bijvoorbeeld ook Weigela en Lonicera toe behoren. De bloemen bloeien in de nazomer en begin herfst en zijn van alle variëteiten (zavel)geel met soms een enkele (donker)oranje bloemetje tussen de gele. Het sortiment is niet zo groot. De laatste jaren zijn er enkele nieuwe variëteit geïntroduceerd, maar het is nog steeds een klein geslacht. Dit is jammer, want Diervilla verdient meer aandacht, vanwege de gunstige eigenschappen voor met name toepassing in vakbeplantingen. Ook met de komst van nieuw introducties, die wat compacter groeien, ook als solitair in kleine tuin en bloembak, ontstaan er meer mogelijkheden. Zelf zullen wij op Plantarium van 2015 met de nieuwe introductie Diervilla rivularis Honeybee komen. Deze introductie groeit compact en het blad is knalgeel.

Diervilla riv. Troja Black

Diervilla riv. Troja Black

Diervilla is een makkelijke plant, heeft graag een voedzame grond en staat graag in de zon of halfschaduw. Diervilla is prima te kweken en te houden in tuin, vak beplanting en plantenbak zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen tegen ziekten en plagen. Een jaarlijkse snoeibuurt zorgt ervoor dat de plant verjongt en vitaal blijft. Snoei in het voorjaar de takken voor het uitlopen een heel stuk terug, Diervilla kan gerust flink terug gesnoeid worden. Veel nieuwe scheuten zullen vooral vanuit de grond massaal ontwikkelen. De nieuwe scheuten zullen het zelfde seizoen nog gaan bloeien.

Diervilla is overwegend bekend als toepassing in vak beplanting, door gunstige eigenschappen die deze plant heeft is dit ook volkomen terecht. Zie eigenschappen hieronder:

  • stelt weinig eisen aan locatie
  • geen last van ziekte/plagen
  • zeer winterhard
  • verdraagt flinke snoei
  • nieuwe scheuten ontwikkelen zich snel in het voorjaar waardoor onkruid onderdrukt wordt.
  • bijen- of drachtplant, zeer in trek bij nectar minnende insecten in een periode dat niet veel bomen en struiken bloeien, maar wel wintervoorraad (voor de bij) aangelegd moet worden.
SAMSUNG

diversen soorten Diervilla op de kwekerij

Nieuwe variëteiten zorgen voor compactere groeiwijze, waardoor Diervilla ook in kleine tuin of plantenbak prima toegepast kan worden. Vele gemeente nemen hun verantwoordelijkheid om de bij te steunen door bij-vriendelijke aanplantingen te doen. Diervilla past hier heel goed in. Maar ook in de particuliere tuin is Diervilla een prima gewas, dat weinig onderhoud vraagt en de bij helpt. Plant bijvoorbeeld eens een haag van Diervilla, jaarlijkse terug geknipt heb je zo een laag blijvende haag die vele bijen, maar ook bijvoorbeeld vlinders trekt.

Diervilla rivularis

Diervilla sessilifolia

Diervilla sessilifolia ‘Butterfly’

Diervilla sessilifolia ‘Dise’

Diervilla splendens

zie ook:

betekenis van het openbaar groen voor bijen

reactie op bovenstaand ALTTERA rapport

Dit bericht is geplaatst in berichten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.