Innovatiedag ‘Bomen voor de toekomst’

2014-09-11 13.06.1411 september 2014 organiseerde DLV weer een innovatiedag voor de boomteelt. Dit maal bij laanboomkweker Ebben BV in Cuijk. Zij hebben een prachtig multifunctioneel gebouw (het Ebben Inspyrium), ideaal voor bijeenkomsten als dit. Helemaal van deze tijd is ook de daktuin op dit gebouw compleet met bijenkorven en appels aan de appelbomen.

Het ochtendprogramma, bedoeld voor kwekers, gemeente, hoveniers enz. werd ingeleid door een aantal personen betrokken op het “GROEN”. Na deze inleiding werd gediscussieerd over een aantal stellingen over hoe kennisoverdracht tussen verschillende schakels verbeterd kan worden. Er gaan teveel dingen fout die misschien veel geld kosten, maar die bij goede communicatie voorkomen hadden kunnen worden. Als bijvoorbeeld de inkoper voor bestrating geen rekening houdt met de inkoper van het groen, dan kan een nieuw aan te planten boom in een plantgat komen zonder goede ontwikkelingsmogelijkheden. Het belang van groen in de leefomgeving wordt ook nog niet door alle gemeenten ingezien. Enkele gemeenten onderkennen dit belang, maar bij velen is het groen een sluitpost. Een platform van verschillende takken in de groene branche die kennis deelt zou een oplossing kunnen bieden. Mij bekroop tijdens het aanhoren van deze discussie de gedachte ‘waarom hebben wij de PPH niet kunnen behouden ?’ Zij waren toch een prima schakel tussen producent en eindconsument, particulier en overheid. Zij hebben ook werk gemaakt van het vergroenen van de leefomgeving. Na deze discussie was er gelegenheid om een deel van de kwekerij van Ebben BV te bezichtigen en het bezoeken van een bedrijvenmarkt.

Na de lunch, genuttigd in de daktuin, was het tijd voor het middagprogramma, welke ook mee telde voor een punt voor de spuitlicentie. Wederom waren er sprekers die achtereenvolgend spraken over het ontbreken aan boomdiversiteit en sortimentskennis. Door eentonige aanplant kunnen ziektes zich makkelijk verspreiden. Dit kan voorkomen worden door een gevarieerd assortiment aan te planten. Oproep naar de kwekers was hierbij ook om gevarieerd sortiment te kweken.

2014-09-11 15.51.11Na deze sprekers was het tijd voor bezoeken van de verschillende veldopstellingen met diverse innovaties. We werden op hoog tempo langs de innovaties, die op de Boskoopse grond meest niet van toepassing waren, rondgeleid. Interessant was een schoffelmachine met pararellen die verticaal en horizontaal, middels geleiders, langs de planten gestuurd kan worden. De verticale beweging zou misschien ook toepast kunnen worden in een lichtere versie op de al door ons toegepast schoffelmachine op veengrond.

biologisch en afbreekbaar folie

foto: kwekerij op ’t Hof

Een andere mogelijkheid, ook voor de veengrond, zou kunnen zijn het afdekken van de grond met biologisch afbreekbaar folie om onkruid te voorkomen en temperatuur in de bodem in het voorjaar te verhogen en daarmee de ontwikkeling van het gewas te bevorderen. Dit principe is niet nieuw, maar met afbreekbaar folie, wat inmiddels ook alweer een aantal jaar bestaat, zou misschien eens uitgeprobeerd kunnen worden.

Ondanks dat de gehele dag zich voornamelijk had gericht op de laanbomen branche, was het toch een interessante dag voor ons als sierheesterkwekers.

Dit bericht is geplaatst in berichten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.