Kweekvrije zone 2014

Gisterenavond naar het eerste kwekerscafé van 2014 geweest. Dit was ook het eerste kwekerscafé  van de nieuwe organisatie Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop. Te spraken kwam o.a. de nieuwe aangescherpte regels rond de spuitvrije zone langs slootkanten. Belangrijke wijzigingen op oude regels zijn:

slootkant

Er word nu niet meer over een spuitvrije zone gesproken maar een kweekvrije zone, iets wat in het verleden nog al eens door elkaar gebruikt werd.

De (spuit/)kweekvrije zone is nu van 0,5 naar 1 meter en in sommige gevallen zelfs naar 1,5 meter.

Besprekingen met Rijnland optredend technische oplossingen om spuitnevel in sloten te voorkomen, zijn nog aan de gaan. Ideeën of oplossingen kunnen bij belangen behartigers of bij Rijnland zelf voorgelegd worden. Advies is dan ook om te overleggen voor te investeren in een (technische) maatregel.

Deze regelgeving is gelukkig voor ons bedrijf een minder groot issue als voor veel andere Boskoopse bedrijven. Wij zijn steeds meer biologisch bezig om ziekte te voorkomen. Maar je zal maar een kwekerij hebben met een perceelbreedte van (midden)pad naar sloot van 10 meter en soms nog wel minder, dan lever je dus 10% van je bekweekbare oppervlakte in, iets wat in hetBoskoopse door intensieve kweek en hoge vierkante meter grondprijs heel fors is.

Oplossingen worden gezocht in het plaatsen van driftschermen, afgeschermde spuitbomen en b.v. spuitdoppen met minder drift. Wij zeggen onderzoek ook eens de mogelijk of onmogelijkheden van biologische middelen.

Kwekerscafé

In het verleden werd het kwekerscafé georganiseerd door de Studieclub regio Boskoop. Een aantal keer in de winter werd er van gedachte gewisseld over onderwerpen binnen het kwekers vak al dan niet aan de hand van gastsprekers. Dit Kwekerscafé zal door de nieuwe Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop voortgezet worden. Deze stichting is een bundeling van de Studieclub en Kring Boskoop.

Dit bericht is geplaatst in berichten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.