Door druk van de consument en wegvallen van middelen word in de boomkwekerij steeds meer gezocht naar alternatieve voor chemische gewasbescherming. Al jaren word het gebruikt gemaakt van allerlei natuurlijke bestrijders om plaaginsecten tegen te gaan maar wat zijn er nog meer voor mogelijkheden om gebruik van chemische middelen terug te dringen. Veel biologische alternatieve komen op de markt maar moeten op kwekerij niveau getest worden.
Biologische gewasbescherming is actueel en dus interessant als onderwerp tijdens bijvoorbeeld de netwerklunch van vandaag bij Agrocultuur in Hazerswoude georganiseerd de st. Belangenbehartiging Greenport Boskoop in samenwerking met Agrocultuur, Cultus Agro Advies en Koppert.
Vooraf aan het onderwerp kreeg Henk v/d Smit het word om staand van zaken betreffende besprekingen met polderbestuur Rijnland over waterbeheersing bij calamiteiten als hevige regenval. Rijnland werkt aan verbetering door bijvoorbeeld vaste plek te maken waar snel een noodpomp geplaatst kan worden bij calamiteiten. Ook worden bespreking in probleem gebieden georganiseerd met kwekers uit die gebieden.
Na de berichtgeving van Henk v/d Smit was het word aan Koppert. Koppert had in het verleden een biologische lijn met plantversterkers onder de naam Biofeed welke nu onder een andere naam en formulering verkocht worden, de nieuwe naam voor Biofeed is Natugro. Mooie resultaten van hun producten werden getoond, informatie is te krijgen op website en bij adviseurs van Koppert en Agrocultuur.
Na de lunch was het word aan Cultus, zij adviezen kwekers onder meer in toepassen van biologische middelen met motto “biologisch waar het kan, en chemische wanneer nodig”. Inzetten van biologische alternatieven is noodzakelijk vanuit vraag van de consument, krimpen van het pakket chemische bestrijdingsmiddelen, geeft bedrijf een goed image en is beter voor gezondheid kweker.
Natuurlijk is de tijd voor de sprekers kort er valt veel te zegen over een biologische aanpak in de boomkwekerij. Wat volgens mij ontbrak is dat werken met biologische middelen een andere manier van denken vraagt. Simpelweg een bio middel inzetten tegen een plaag is te kort door de bocht. Een biologische aanpak begint bij de vermeerdering, bodem en bodemleven. Dit is anders dan: Ik heb een plaag en zet dit middel in ter bestrijding.
Al met al een interessante netwerklunch, dank aan de organisatoren.