Sambucus nigra ‘Korsor’

Korsor is een van de meest productieve van alle vlierbessen. Deze forse struik met een wolken van witte bloem clusters in het begin van de zomer is speciaal geselecteerd voor de productie van zoete diepe zwarte blauwe bessen voor bijvoorbeeld het maken van maken sap, jam, siropen en wijn.
Planthoogte 5 m – 8 m
Plant, groeitype Opgaand
Bladkleur Groen
Bloemkleur Wit
Bloeimaand Juni
Standplaats Zon, Halfschaduw
Winterhardheid Zeer goed

Dit bericht is geplaatst in plant omschrijvingen. Bookmark de permalink.

2 reacties op Sambucus nigra ‘Korsor’

  1. Hallo William,
    Ik ben geïnteresseerd in enkele sambucus struiken van jullie. Ik wil graag bessen kunnen oogsten voor jam en (hoest)siroop. Alleen bij deze Korsor melden jullie dat hij gekweekt is speciaal voor zijn zoete bessen. Ik heb nogal wat onbestemde vlierbes struiken op ons land die ik probeer in beter conditie te krijgen dan hun verwilderde staat nu.
    Enkele van de donker en varigated bladeren types zal ook aantrekkelijk zijn voor onze tuin maar voor mij is het vooral belangrjk dat ze goed fruit leveren. Wj willen graag advies. Heel vriendelijke groet, Lindy

  2. beheer schreef:

    Hallo Lindy,
    Om je huidige planten (ik vermoed Sambucus nigra)in een betere conditie te krijgen kun je deze planten klein stukje boven de grond gewoon afzagen. Nieuw takken zullen zich na de winter weer ontwikkelen tot wellicht meer dan 3 meter lengte. Op deze manier verjong je de planten. Wat betreft de donder en bontbladige soorten kan ik zeggen dat die op sierwaarde zijn geselecteerd en dus niet zozeer op afdracht van vruchten. De bonte soorten Sambucus nigra ‘Madonna’en Sambucus nigra ‘Pulverulenta’ in ons assortiment hebben wij zelf geen bloemen of vruchten aan gezien. Onze eigen planten worden jaarlijks afgeknipt om stek van te maken. Sambucus nigra ‘Madonna’ bloeit wel en geeft ook zwarte bessen maar zal dit dus op overjarige takken doen. Van de donkerbladige soorten is onze ervaring dat Sambucus nigra ‘Thundercloud’ en Sambucus nigra Black Lace ® de meeste bloei geeft. De bessen worden bij ons door de vogels gegeten dus van de smaak weten we weinig. De bessen zijn echter, indien nog aanwezig, wel klein. Naast Sambucus nigra ‘Korsor’ zijn er nog andere soorten die speciaal op afdrachten van bessen geselecteerd zijn daarvan is Sambucus nigra ‘Haschberg’ (nog niet door ons gekweekt) de meeste bekende en beperkt beschikbaar in Nederland. Is het je om de sierwaarde van de plant te doen, geplant als solitaire struik zou ik Sambucus nigra ‘Madonna’ (bont bladig) en Sambucus nigra ‘Black Tower’ (zwart bladig) adviseren vanwege hun opgaande stand van de takken waardoor een nette struik gevormd word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.