Volle grond… ja natuurlijk

[metaslider id=831]
Via deze website en andere kanalen (varb, treecommerce) bieden wij onze voorraad aan en krijgen dus ook vraag naar onze planten vanuit diverse kanalen. Soms gaan inkopers er dan wel vanuit dat planten in pot gekweekt zullen worden. Ook particulier weet soms niet beter, dan dat een (tuin)plant in pot gekweekt word. De pot- of containerteelt heeft door de jaren heen steeds meer terrein gewonnen van de volle grond kweek. Een pot-gekweekte plant heeft natuurlijk zo ook zijn voordelen ten opzichte van volle grond gekweekte planten. Een plant in pot is in principe het hele jaar door te verhandelen en is in tuincentrum, bouwmarkt of supermarkt makkelijk mee te pakken door de consument. Toch zitten er ook grote voordelen aan volle grond gekweekte planten, aanleggers in het groen (gemeente, hoveniers b.v.) maar ook andere kwekers die onze gewassen doorkweken kennen de voordelen van volle grond gekweekte bomen en planten gelukkig nog. Op deze afnemers zijn wij ons dan ook meer en meer gaan richten met ons sortiment en kweek.

Waarom volle grond

Toen we onze kwekerij startte, was het op dat moment het makkelijkst om volle grond te gaan kweken. Het perceel wat we kochten was een bestaande volle grond tuin. Snel winterstek van diverse heesters bij diverse kwekers vergaard. En met wat al kleinschalig bij pa op de tuin was gestekt en gekweekt, begonnen aan een eigen kwekerij. In die tijd kwam de containerteelt steeds meer op, de vraag die een kweker toen voor zichzelf moest stellen, was of je nu moest focussen op volle grond of containerteelt. Het gevoel wat we toen en ook nog steeds hebben voor de volle grond heeft erin geresulteerd dat we ons toegelegd hebben op volle grond kweek. Het bezig zijn met de natuur, de bodem, spreek ons meer aan dan bijna fabrieksmatig planten produceren. Daarnaast vinden wij het jammer van die mooie Boskoopse veengrond, om er doek over te trekken en planten in pot bovenop die mooie grond te kweken.

Voordelen volle grond

bij-groenbemesterVolle grond gekweekte planten hebben zeker zo z’n voordelen ten opzichte van planten in pot. Gelukkig is dit bij de meeste vakgenoten ook wel bekend. Al speurend over het internet of er al over dit onderwerp iets geschreven was, kon ik helaas niet veel vinden, terwijl het voor de eindconsument wel van waarde kan zijn de voordelen van volle grond gekweekte planten te kennen om een goede keuze te maken voor pot of volle grond. Hieronder een opsomming van voordelen die pleiten voor volle grond.

Natuurlijk, duurzaam en milieuvriendelijk

2014-12-05 10.52.19Planten gekweekt in de volle grond, groeien op de meeste natuurlijke manier op. De wortels hebben de ruimte om zich goed te kunnen ontwikkelen. De symbiose tussen de plant en de bodem zorgt dat de planten weerbaar zijn tegen ziekte en plagen. Natuurlijk kan er ook in de volle grond van alles met meststoffen of andere middelen gestuurd of geregeld worden voor de groei van planten, maar in de volle grond is het kweken het meest natuurgetrouw. Het steeds weer gebruikmaken van de grond (bodem) vraagt van de kweker een bewust en met mate omgaan van meststoffen en bestrijdingsmiddelen om de bodem gezond te houden wat resulteert in een duurzame en milieuvriendelijke kweek. Het bodemleven, wat bodemschimmelsvoedingsstoffen beschikbaar maakt voor de planten is gevoelig voor verkeerde of teveel mestgiften en bestrijdingsmiddelen. Hierdoor kan afbraak van het bodemleven ontstaan, wat de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor de planten zal beïnvloeden. Uiteindelijk kan erosie van de grond ontstaan. De bodem wordt wel eens vergeleken met wat voor ons de maag en darmen zijn. Allerlei organisme zorgen ervoor dat voedingstoffen beschikbaar zijn. Verkeerde eetgewoonten kunnen op termijn voor problemen zorgen. Over bewust bodembeheer in een later bericht meer.

Stevige planten

Door natuurgetrouwe kweek en beperkt gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen, groeien planten minder aangejaagd op. Planten zijn daardoor steviger, dan zelfde planten in pot gekweekt. Volle grond planten kunnen zo bij het verplanten beter tegen een stootje. IMG-20141001-WA0001Doordat bij het rooien een deel van de wortel afgesneden of gestoken wordt, wordt de plant gestimuleerd om nieuwe wortels te vormen. Ook voor wortels geldt “snoeien doet groeien”. Een volle grond plant zal zich dus sneller in de grond verankeren en zelfstandig opzoek gaan naar water en voedingsstoffen. Een potplant is in de periode dat hij in de pot is gekweekt altijd voorzien geweest van wat hij nodig had (verwend), maar eenmaal uitgeplant moet hij het zelf doen. Als de potkluit niet losgemaakt, losgebroken wordt, bestaat de kans dat de nieuwe wortels in de oorspronkelijke potkluit blijven rond groeien en niet in de omliggende grond buiten de potkluit doordringen en zo door de tijd geen water en voedingsstoffen meer kan vinden.

Minder energie

Voor de kweek in de volle grond wordt minder energie gebruikt omdat simpelweg minder productiemiddelen gefabriceerd en aangevoerd hoeven worden. Te denken valt aan materialen voor, en aanleg van een containerveld. Potten, kunstmest moeten gefabriceerd en aangevoerd worden. Potgrond moet vaak over grote afstanden aangevoerd worden. Natuurlijk moet ook voor de volle grond kweek grond aangevoerd worden, zeker als het gaat om kluitplanten, maar deze grond komt meestal van minder ver en in veel gevallen is het zelfs hergebruik van materialen als afgraving van grond voor bijvoorbeeld vervangend water, bagger en compost. Beregeningspompen gebruiken veel stroom om de potten voldoende vochtig te houden terwijl in de volle grond veel minder of zelfs helemaal geen water gegeven hoeft te worden (afhankelijk van gewas en grondsoort).

Minder transport

Planten met blote wortel vragen natuurlijk veel minder ruimte in een vrachtwagen, als dezelfde plant in pot gekweekt. Met het aantal planten wat je met blote wortel in een pallet box kan doen, kan je als ze in pot staan misschien wel een halve (of meer) vrachtwagen vullen. Zelfs kluitplanten vragen over het algemeen minder ruimte tijdens transport. De eindconsument is wel bepalend voor hoe planten getransporteerd worden. Een consument in een bouwmarkt moet de plant goed kunnen bekijken en zo van een CC-kar kunnen pakken wat tijdens transport op die CC-kar veel volume vraagt. Een hovenier wil (waarschijnlijk) kosten besparen en heeft de planten liever in een pallet box gestapeld, waardoor veel minder volume tijdens transport nodig is. Kleine partijtje wortelgoed kunnen zelfs eenvoudig via een postpakket verzonden worden.

Minder afval

SAMSUNGEen plant die dood of onverkoopbaar is gaat bij ons niet de kwekerij af. De grond word uitgeklopt en blijft achter op het veld en de plant word versnipperd en ook weer op het land gebracht. Een potplant bij een pottenkweker zal in de meeste gevallen geheel afgevoerd worden. De pot zou eventueel nog hergebruikt kunnen worden maar afhankelijk van de potmaat en de daarbij behorende kostprijs is het vaak te duur om de pot van de potkluit te halen en bestaat ook eventuele het gevaar van overbrengen van ziektes en onkruidzaden. Ook de eindconsument blijft uiteindelijk met een plastic pot zitten en eventueel nog andere verkoop bevorderende zaken als bijvoorbeeld verpakking en etiket.

Tot slot

Pot of volle grond, beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Wat ons betreft is er voor iedere klant en plant. Voor heel de tuinbouwbranche geldt, net als in andere branches, dat er gezocht wordt naar hoe zaken duurzamer kunnen. Inmiddels zijn veel zaken ook al verbeterd. De tuinbouw is een duidelijk groene sector, waar gewerkt wordt met en voor de natuur en waar de meeste kwekers de natuur een warm hart toe dragen.

bloeiende-groenbemester

Dit bericht is geplaatst in berichten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.