Ontvangst Bee Deal partners op onze kwekerij

Gisteren, vrijdag 11-9-2015, mochten wij onder leiding van CLM (Centrum voor Landbouw en Milieu) verschillende partners in het Bee Deals project ontvangen op onze kwekerij. Partners in dit project hebben afspraken gemaakt om maatregelen te nemen voor het behoud van de bij. Bee deals vergaderingen houden zij graag op locaties met voorbeelden van Bee Deals. Over onze deelname in het Bee Deals project via Greenport Boskoop en Blij-met-de-bij valt te lezen in ons vorige bericht Welke plant past in uw bij-vriendelijke beplanting ? Tijdens deze vergadering konden wij aanwezigen vertellen over ons bedrijf en deelname aan blij-met-de–bij. Hierbij konden wij aandacht vragen voor toepassen van gekweekte cultuur bomen en planten die van nut kunnen zijn, naast het inzaaien van bloemenmengsels ten gunste van de bij in beplantingen (groot en klein, van particulier tot overheid). Als voorbeeld van een goede drachtplant onze nieuwe introductie Diervilla rivularis Honeybee (what’s in the name).

Na deze vergadering was er een officieel moment van ondertekening van een Bee Deal met partners uit onze regio waar project Blij-met-de-bij ook onder valt. Ondertekenaars, allen al actief, waren Hoogheemraadschap Rijnland, Gemeente Alphen aan de Rijn, Greenport Boskoop en Watersnip Advies. Onder het motto “iedereen kan wat doen voor de bijen” zijn inmiddels verschillende stappen ondernomen voor behoud van de bij. Wat deze stappen inhouden is te lezen op de website van CLM.

Bee Deal = Afspraak tussen partijen die met elkaar in de voedings-, water- en overheidsketens zitten om bij-vriendelijke maatregelen in de bedrijfsvoering op te nemen. Zo’n Bee Deal kan bijvoorbeeld gaan over:

  • het inzaaien van voedselrijke bloemenranden of bloeiende daken
  • het plaatsen van bijenhotels
  • het voorlichting geven aan consumenten over hoe zij thuis iets voor de bijen kunnen doen
  • telers vragen zo min mogelijk schadelijke middelen in te zetten

Na dit officiële moment mochten wij aanwezigen rondleiden over onze kwekerij. Het prachtige weer maakte dit tot een ontspannen wandeling met veel interesse voor de kwekerij en met name de in Diervilla nog (2e week september) aanwezige bijen. Wij kijken terug op een geslaagde ochtend/begin middag.

Andere partners in het Bee Deals project onder begeleiding van CLM en Food4Bees zijn Jumbo Supermarkten, The Greenery, Sodexo, Willem & Drees, Kieft Seed, Brabant Water, samen met de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, de gemeente Oss, de waterschappen De Dommel, Brabantse Delta, Aa en Maas en Rijnland en de Triodos Foundation.

Voorbereiding komst Bee deal partners met dank aan Eeterij "Het Keldertje"Voorbereiding op de komst van Bee Deals partners, met dank aan Eeterij "Het Keldertje"
Ondertekening door hoogheemraad Martine LeewisOndertekening door Michiel Gerritsen voorzitter Greenport Boskoop
Start rondleiding over de kwekerijVerschillende vertegenwoordigers Bee Deals partners Dick de Bruijn verteld over de kweek van drachtplant Calluna vulgaris (wilde heide)

Dank aan Blij-met-de-bij voor onderstaand bericht op Facebook:

“Onder de indruk van vele soorten wilde bijen op boomkwekerij”Aansluitend op de ondertekening van de…

Posted by Blijmetdebij on vrijdag 11 september 2015

Aanvulling 15-09-2015

AD Groene HartMaap Groenedijk en Dick de Bruijn haden n.a.v. dit ontvangst op de kwekerij een interview met Femke Rodenburg van het AD-Groene Hart Alphen. Interview ging over de bijen in het Groen Hart, noodzaak van de bij, Bee Deals en bij-vriendelijke beplanting. Zie pagina -7- en -8- van AD 15-09-2015

Dit bericht is geplaatst in berichten met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Ontvangst Bee Deal partners op onze kwekerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.