Welke plant past in uw bij-vriendelijke beplanting ?

bee-deals-blijmetdebijen-foot4bees-sluipwesp

Met het project Blij-met-de-bijen is ook de regio Boskoop actief in het bredere project Bee Deals. Het project Bee Deals heeft onder begeleiding van CLM en Food4Bees het doel afspraken te maken tussen partijen om de leefomstandigheden van de honing- en wilde bij te verbeteren. De bij wordt wereldwijd bedreigd, terwijl wij voor een overgroot deel afhankelijk zijn ( voor onze voedselproductie) van dit insect. In met name Noord-Brabant en Zuid-Holland zijn diverse afspraken (Bee deals) gemaakt. Zie onderstaand kaartje, klik op het bijtje en zie wat er afgesproken is.

Ook wij hebben dit jaar meegedaan in het project Blij-met-de-bijen, georganiseerd door Greenport Boskoop en DLV die ook een Bee deal hebben gemaakt (zie kaart hier boven bij Boskoop). Wij hebben diverse braakliggende stukjes grond ingezaaid met een mengsel van bee-deals-blijmetdebijen-insectenhotelverschillende bloemen. Die moeten zorgen voor een langdurige bloei van de verschillende bloemen, die nectar en stuifmeel leveren, wat dient als voedsel voor de bij. Inzaaien van braakliggende grond is voor ons niet nieuw. Al jaren wordt er grond ingezaaid met groenbemesters ter verbetering/onderhoud van de grond, waar wij als vollegrond kwekers zo afhankelijk van zijn. De laatste jaren hebben we verschillende mengsels van groenbemesters toegepast, die zodra ze in bloei zijn, ook zeer veel bijen aantrekken. Maar het doel van de groenbemesters is een andere dan die van de bloemenmengsels voor de bijen. Veel van de natuurvriendelijke maatregelen die wij genomen hebben en nemen zijn ook in eerste instantie bedoeld ten gunste van onze bedrijfsvoering en hebben ten tweede een positieve uitwerking op het milieu. Met het inzaaien van bloemenmengsels voor de bijen helpen we het milieu (de bij), maar dit heeft ook tot gevolg, dat natuurlijke vijanden (bijv. sluipwespen) van plaaginsecten (bladluis, spint) aangetrokken worden. En die helpen zo op een natuurlijke manier plaaginsecten te bestrijden/voorkomen.

Door wind en regen zijn er de afgelopen weken bloemen in verschillende ingezaaide stukjes grond omgewaaid. De anders zo mooie plantvakken zijn nu voor een deel een rommelig geheel.bee-deals-blijmetdebijen-najaar

Wat doen we nu? De bijen zijn nu nog bezig met het aanleggen van hun rantsoen voor de winter. De bloemen die nog aanwezig zijn kunnen dus nog van nut zijn voor de bijen. Het is echter niet zo fraai gezicht meer, die omgevallen bloemen. Het liefst zouden we de boel opruimen, maar dan missen we, voor een deel, het doel van het inzaaien, namelijk ondersteunen van de bij. Helemaal nu de wintervoorraad aangelegd moet worden. In ons geval zullen we de omgevallen bloemen laten liggen, waardoor ze nog van nut zijn voor de bijen en later het zaad van de bloemen als voedsel kan dienen voor bijv. vogels. De sierwaarde is in deze gevallen minder van belang. In veel gevallen zal een rommelig beeld echter niet wenselijk zijn in een beplanting.

Als beheerder van grond, groot of klein, particulier, bedrijf of overheid, is het goed om vooraf te oriënteren wat mogelijk is met de beschikbare grond om de bij te ondersteunen. Zaaien van bloemenmengsel kan een mooie manier zijn ter ondersteuning van de bij, maar is misschien niet overal wenselijk. Onderhoud en daarbij komende kosten zijn ook van groot belang, zeker voor bedrijven en overheid waar budgetten onder druk staan. Ook veel particulieren zijn vaak liefst zo min mogelijk tijd aan hun tuin kwijt (hoewel uit onderzoek blijkt dat bezig zijn met groen heel gezond is). Zo min mogelijk onderhoud hoeft zeker niet te betekenen dat alles betegeld of met gras ingezaaid moet worden. Een juiste plantkeuze kan de bij helpen en onderhoud-arm zijn. Diverse gewassen in ons assortiment hebben weinig onderhoud nodig en kunnen zorgen voor een bij-vriendelijke beplanting. Een mooi voorbeeld is onze nieuwe introductie: Diervilla-rivularis-Honeybee-beeDiervilla rivularis Honeybee. Deze geelbladige Diervilla bloeit van de zomer tot in het najaar met telkens nieuwe bloemen. De bloemen zijn bijzonder aantrekkelijk voor bijen. De plant heeft een goede vertakking, waardoor in een groep geplant, de grond afgesloten wordt en onkruid geen kans meer krijgt om te groeien. Honeybee wordt zo’n 80 tot 100cm hoog, maar mocht dit te groot zijn, dan kan in de winter de plant op ongeveer 15-20 cm afgeknipt worden. Bent u op zoek naar een bij-vriendelijke en onderhoud-arme beplanting ?  Vraag ons advies. Van advies tot en met aanplanten, wij zijn u graag van dienst.

 

Dit bericht is geplaatst in berichten met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.